Terug naar overzicht

Vooruitgang in de esthetische behandeling van zonneschade

29/06/2018

Zonneschade is één van de meest voorkomende redenen waarom patiënten esthetische specialisten bezoeken. Zonneschade gaat gepaard met UV-stralen die de productie van vrije radicalen in de huid verhogen. Dit veroorzaakt schade aan het DNA, ontsteking van het collageen en andere proteïnes die belangrijk zijn voor de elasticiteit en de veerkracht van de huid.

Excessieve blootstelling aan de zon leidt tot het verschijnen van voortijden tekenen van veroudering onder de vorm van lijntjes, rimpels, bruine of rode vlekken, gebroken capillairen en een lederachtige, droge en/of ruwe huid. Sommige mensen kunnen zelfs pre-maligne laesies of melanomen ontwikkelen.

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar om zonneschade te behandelen en nieuwe technieken openen deuren voor patiënten die nood hebben aan progressieve esthetische behandelingen.

Huidverjongende behandelingen voor zonneschade

Blootstelling aan de zon vermindert de kwaliteit van collageen en elastine in de huid en kan er bijgevolg voor zorgen dat de huid er verslapt en gerimpeld uitziet. Traditionele huidverjongende behandelingen, zoals huidverstrakking en -resurfacing met radiofrequentie toestellen, kunnen nuttig zijn bij het behandelen van de verslapte, gerimpelde huid die geassocieerd wordt met zonneschade. Radiofrequentie is bewezen ‘kleurenblind’ en dus veilig voor patiënten met een donkere huidtypes.

Een andere anti-ageing procedure is microneedling, ook gekend als ‘collageen inductie therapie’. Deze behandeling gebruikt miniatuur naaldjes om de huid gecontroleerd te ‘verwonden’. Tijdens het genezingsproces van de huid wordt de productie van collageen en elastine gerevitaliseerd, waardoor het een zeer effectieve behandeling is in de bestrijding van tekenen van veroudering.

Licht en energie voor het behandelen van zonneschade

Behandelingen op basis van licht en energie, zoals laser of IPL (intense pulsed light), worden algemeen ook ingezet voor de behandeling van zonneschade. Laserbehandelingen worden al bijna 3 decennia gebruikt, niettegenstaande een paar recente ontwikkelingen in de technologie van toestellen veiligere, meer consistente en betere klinische resultaten leveren.

Laser en IPL zijn gelijkaardig in de zin dat beide technieken licht energie gebruiken om huidcellen te beïnvloeden. Ze verschillen wel in hoe en wat ze in de huid aanpakken. Kenmerkend voor laser is dat deze slechts één golflengte inzet en ook maar één enkel chromofoor, zoals water, als doel hebben. IPL levert verschillende golflengtes ineens, waardoor verschillende chromoforen tegelijkertijd kunnen worden getarget, zoals melanine en oxyhemoglobine.


IPL behandelingen kunnen aangepast worden op maat van de patiënt op basis van de ernst van de zonneschade, het huidtype en de reactie op de behandeling. Het nadeel van IPL is dat het hoogenergetische licht een uitdaging vormt voor huiden rijk aan melanine. Maar recente ontwikkelingen zorgen voor een beter veiligheidsprofiel voor de donkere types in de tabel van Fitzpatrick.

Nieuwe Therapeutische Ontdekkingen

Onderzoek gaat snel vooruit op vlak van verschillende nieuwe ontdekkingen die potentieel hebben voor het voorkomen én behandelen van zonneschade. Onder andere sulforafaan, een natuurlijk ingrediënt dat voorkomt in kruisdragende groenten, die ‘beschermende eigenschappen vertoonden tegen de UV beschadigde huid’ volgens een studie uit 2016. Een ander ingrediënt is de anti-oxidant pterostilbene, die chemisch gelijkaardig is aan resveratrol en vaak gevonden wordt in bronnen zoals blauwe bessen en druiven. Een studie uit 2017 bewijst dat pterostilbene ‘effectief beschermt tegen UVB-geïnduceerde fotoschade’.


Ook een combinatie van extracten van sojaboon en zeeplanten die een natuurlijk carotenoid pigment bevatten hebben een recent bewezen potentieel in het voorkomen van voortijdige veroudering veroorzaakt door zonneschade. De resultaten tonen het potentieel van deze combinatie om ontwikkeld te worden als een therapeutisch ingrediënt om rimpels veroorzaakt door UV te voorkomen. Rimpels en een verslapte huid , wat vaak versterkt wordt door of een symptoom is van zonneschade, kan behandeld worden met radiofrequente technologieën.

Zonneschade kan moeilijk vermeden worden. Het is dus geen verrassing dat het één van de meest voorkomende huidaandoeningen die medisch-esthetische specialisten tegenkomen. Maar aangezien de behandelmethoden continu evolueren, is het meer dan ooit nodig dat esthetische specialisten deze esthetische innovaties op de voet volgen.